Vad vattnet kan kosta per månad för en lägenhet skiljer sig mycket åt. Kostnaden och avgifter för vatten skiljer sig mycket åt beroende på var man bor i landet. Men den största faktorn för hur mycket just ditt vatten kostar beror ju på hur mycket vatten du faktiskt använder. 

Många mindre bostadsrätter, ettor och tvåor, har en kostnad för vattnet på 200 till 300 kronor per månad för sin lägenhet. I Sverige är normalförbrukningen av vatten per månad för en tvåa cirka 3,58 kubikmeter kallvatten och 2,16 kubikmeter varmvatten. Priset i flerbostadshus ligger ofta på mellan 6 och 9 kronor per kubikmeter levererat dricksvatten beroende på var man bor. Det är stora skillnader, så vad påverkar då kostnaden för vatten i månaden för en lägenhet? 

Vad påverkar kostnaderna för vatten?

Om du bor i hyreslägenhet ingår kostnaderna för vattnet i din hyra, så då behöver du inte tänka på vattnet och du kan slösa hur mycket vatten du vill utan att det kostar ett öre extra.  Men om man ska köpa en bostadsrätt eller en villa så är det ju bra att veta vad vattnet kostar på den orten man planerar att köpa en bostad så att man kan planera de månatliga utgifterna. 

Var du bor i landet och vilken stad är i regel avgörande för om du har en hög eller låg månadskostnad för vattnet. I till exempel staden Linköping är vattnet relativt billigt, men Strömstad har bland det dyraste i hela Sverige. Men dessutom kan det skilja en del inom en kommun och stad.  Det skiljer sig nämligen en del mellan leverantörer av vatten. Dock brukar de flesta inom samma stad ha samma leverantör av vatten.  Därefter påverkas så klart kostnaderna för vattnet av din egen konsumtion. 

Vad får kostnaderna för vatten att stiga?

Det är du själv som styr över din månadskostnad för vatten i och med din egen konsumtion. . Om du regelbundet glömmer att  stänga av vattnet, har vattnet på länge när du diskar, har en tvättmaskin installerad i hemmet som du använder ofta så, och så vidare s+ kommer din vattenkostnad vara betydligt högre än en person som inte tvättar kläder hemma, diskar lite, knappt duschar och aldrig borstar tänderna.