Tvestjärtar är små insekter som drivs i jord och växtlighet och brukar ta sig in i lägenheter från trädgården eller uteplatsen. De kan även följa med växter, men det är mera sällsynt. Däremot kan de följa med matjord eller en fuktig möbel som stått utomhus. 

Våningen spelar roll

Om du bor på övre våningar är det mindre risk att få in tvestjärtar. Då är det i regel en enstaka liten rackare som slinker in på något sätt, genom frakt av något slag. De brukar inte ta sig uppför lägenheter av sig själva utan håller sig till jord och fukt. Däremot om du bor på nedre botten med tillgång till uteplatser eller en trädgård kan tvestjärtar komma att bi ett återkommande problem. De små rackarna gillar gröna grönsaker som sallader, så se till att de inte får ta sig så långt in som till köket. 

Tvestjärtar brukar alltså hålla sig till undervåningar, men däremot finns det undantag som gör att de kan komma in i en andra våning eller till och med tredje våning. Det är om det står träd nära lägenheten, exempelvis lönnar är sådana träd som tvestjärtar kan gilla att bosätta sig i. Vissa arter kan flyga, så det är inte så konstigt att de tar sig från ett träd till en balkong eller fönsterkarm.

Hur man blir av med tvestjärtar

Du behöver inte oroa dig för att du ska behöva leta efter en ny lägenhet, det finns bra knep att ta till och hjälp att få.  Tvestjärtar är inte så roliga att ha att göra med när de börjar äta upp det man odlar i trädgården eller vid uteplatsen. De är igång och rör på sig på nätterna, men på dagarna är de allt mer passiva och gömmer sig i allehanda skrymslen som i springor i jorden, under bark, löv och stenar, och så kan de även dyka ner i brevlådan.

Det bästa sättet att få dom att hålla sig borta så att de inte kommer in i lägenheten är att rigga fällor. Ett rör i wellpapp nedstucken i jorden vid dörren till uteplatsen fungerar. Det gör även plastflaskor med avskuren botten som man fyller med tyg, halm eller träull. De kan man till exempel lägga nära dörren, hänga upp i ett träd nära husväggen.