Om du funderar på att ha tvättmaskin i din lägenhet finns det en del regler du bör tänka på. Det finns lite generella, allmänna regler man kan förhålla sig till, men främst handlar det om vilken typ av lägenhet du bor i, dess förutsättningar och om vad din hyresvärd eller förening säger. 

Får du ha tvättmaskin i din lägenhet? 

Den första regeln för att du överhuvudtaget ska få ha tvättmaskin i lägenheten är att du ska ha tillåtelse från din hyresvärd eller förening. Det kan finnas olika skäl, som att man planerar reparationer eller översyn. Eller så kan det vara så att lägenheten inte är byggd för att ha en tvättmaskin. Vi föreslår inte att du ska behöva söka ny bostad bara för att ha en tvättmaskin, men om du installerar en tvättmaskinen, kolla upp reglerna för just ditt boende. 

Kan du ha tvättmaskin i lägenheten?

Om du ska få ha tvättmaskin i lägenheten och det första kravet för att du skall få tillstånd, är att det finns fysiska, praktiska förutsättningar. Det är inte alls säkert att din lägenhet är utformad så att du kan ha tvättmaskin. Du måste ha rätt plats för den och vattenledningar och kran måste ha förutsättningar för att kunna installera en. Om du behöver byta ut ledningar så måste du få tillstånd av hyresvärd eller förening. 

Placering av tvättmaskinen i lägenheten

Grundregeln i de allra flesta fastigheter är att en tvättmaskin måste installeras i ett badrum. Att det måste finnas vatten är självklart. Regeln handlar om att ventilationen i badrummet är bättre än i övriga rum. Vanliga rum klarar inte av den mängd fukt det handlar om. Det är därför stor risk för fuktskador om tvättmaskinen placeras utanför tvättrummet. 

Professionell installering av tvättmaskinen 

Även om du är hur praktiskt lagd som helst och du tycker att tvättmaskinen inte är någon match måste den installeras professionellt av fackman. I många hyreslägenheter vill hyresvärden sköta installationen och se att det går rätt till. Annars måste du anlita en fackman, vilket i regel även tillhandahålls av butiker som säljer tvättmaskiner.