Du som planerar att flytta till ett nytt hus har säkert funderat över vad som egentligen är bäst. Ska jag köpa ett hus eller ska jag hyra ett? Många står i denna situation när de vill flytta. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar. Det är bra att vara medveten om dessa innan man börjar leta efter sin nya bostad. Här följer ett par saker som kan vara värda att tänka på inför valet.

Hyra är bäst på kort sikt

Att hyra ett hus är det bästa alternativet för dig som planerar att flytta igenom inom en snar framtid. Det kan även vara bra för dig som inte riktigt vet hur du vill göra i framtiden. Att hyra hus är lite mer flexibelt, då man slipper krånglet med att sälja huset när man ska flytta till ett annat. Om du vill flytta igen behöver du bara säga upp ditt hyreskontrakt. 

Att hyra ett hus är bra för dig som är lite yngre och som är ganska ny på bostadsmarknaden. Det är oftast det allra tryggaste alternativet, speciellt om man är ganska oerfaren. Du behöver inte tänka på underhållet, då hyresvärden står för det. Du behöver alltså inte själv betala för renoveringar. 

Om du inte kan ansöka om ett bolån kan du välja att hyra istället. Om du gärna vill flytta till ett vitt hus med vita knutar kan du göra det genom att hyra ett. 

Husköp är bättre på lång sikt

Överväg att köpa ett hus om du planerar att bo där i många år. När du köper ditt hur blir du genast mer fri. Du kan ofta bygga ut eller bygga till precis som du vill. Självklart finns det vissa undantag, men i de allra flesta fall kan du göra i stort sett vad du vill med ditt egna hus. 

Om du och din familj länge har drömt om att flytta till ett vitt hus med vita knutar bör ni absolut köpa det. 

Att köpa hus är en form av investering. Om du skulle välja att sälja det igen kan du ofta få mer pengar än du köpte det för. 

Välj det som passar din ekonomi

Välj det som bäst passar din ekonomi. Om du har råd att ansöka om ett bolån kan du köpa ett vitt hus med vita knutar, om det nu är det du drömmer om. Om du inte kan låna pengar till ett husköp bör du istället välja att hyra ditt hus.