Bor du i en lägenhet? Funderar du på att skaffa en katt? Katter är verkligen fantastiska husdjur på många sätt. Innan du skaffar din katt behöver du dock tänka lite på vissa saker. Det finns nämligen vissa regler som ska följas. Du behöver även läsa på om katters behov. Här får du den information du behöver för att få en bra start i ditt kattägande.

Lär dig mer om kattens behov

Det går alldeles utmärkt att hålla en katt i lägenhet. Innan du skaffar din katt bör du dock läsa på lite om katters behov. Alla katter behöver bra mat och rent vatten varje dag. De behöver även aktiveras och få utlopp för sin energi för att kunna må bra psykiskt. Om de inte får leka eller blir aktiverade på något sätt kan de börja klösa på dina möbler eller leka med saker som de inte borde leka med. Se därför till att tillfredsställa kattens alla behov. Du behöver även skaffa minst en kattlåda som katten kan utföra alla sina behov i. Om du har en stor lägenhet med många rum kan du behöva skaffa flera kattlådor. Om du har tänkt hålla mer än en katt i lägenhet behöver du köpa skålar, leksaker, sovplatser och kattlådor till alla katterna. 


Följ alltid reglerna

Det finns vissa regler och lagar som måste följas. Du får inte har hur många katter som helst i din lägenhet. Hur många katter du får ha beror helt på hur stor din lägenhet är. Det finns en maxgräns för hur många katter man får hålla. Om man vill hålla ännu fler, till exempel till avel, måste man ansöka om ett speciellt tillstånd. Om du är osäker på vad man får och inte får göra, kan du läsa mer hos Jordbruksverket. 

Ta även reda på vilka regler som gäller för din lägenhet. Du ska kunna läsa om detta i ditt hyresavtal. Om denna information inte framgår tydligt bör du alltid fråga hyresvärden. 

Om du ska hyra en ny lägenhet bör du genomsöka bostadsmarknaden efter kattvänliga boenden. 

Innekatt eller utekatt?

Ska din katt vara en ren innekatt eller kommer den ha möjlighet att få komma ut? Tänk på detta innan du skaffar din katt. Vissa raser lämpar sig bäst som innekatter, medan andra mår bäst av att kunna gå ut då och då. Detsamma gäller individer. Bara för att en ras oftast lämpar sig bäst som det ena betyder det inte att alla individer av den rasen gör det. Tänk på detta innan du börjar hålla en katt i lägenhet.