Man kan vid åtskilda tillfällen uppleva att det antingen är ganska varmt eller kallt i ens lägenhet, men det är inte alltid lätt att veta hur hög och låg temperaturen egentligen får vara. Oavsett om man bor i en bostadsrätt eller en hyresrätt är det inte ens eget ansvar att se till så att temperaturen är optimal, utan det ansvaret ligger på antingen hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse.

För att hjälpa en på traven gällande vad som är en laglig temperatur ska vi tala lite mer om vilken inomhustemperatur i lägenhet som är bäst för ens hälsa samt hur man ska gå tillväga för att klaga på en felaktig temperatur.

De bästa temperaturerna för oss

Temperaturen som gör så att vi mår som bäst ligger på ungefär 20-24 grader, och det är så här varmt det bör vara under större delar av året. Om temperaturen sjunker till under 18 grader är detta skäl nog att klaga, och detsamma gäller om golvtemperaturen ligger på under 16 grader.

Vad man bör komma ihåg är att ens inomhustemperatur i lägenhet får överstiga 26 grader om en värmebölja skulle äga rum i vårt avlånga land. Då är det lagligt att ens inomhustemperatur i lägenhet stiger upp till högst 28 grader.

Är ventilation eller värme inte optimal i ens lägenhet, men ligger fortfarande på en laglig nivå? Kanske vill man satsa på att flytta till en ny hyresrätt som är mer passande för en. Trots att valmöjligheterna just nu inte är särskilt många kanske man ändå i slutändan tackar sig själv.

Klagomål angående inomhustemperatur i lägenhet

Om det känns som om temperaturen i lägenheten inte är laglig är det fullt möjligt att exempelvis vända sig till hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse för att få problemet åtgärdat. De kommer då att mäta temperaturen mitt i lägenheten en meter från golvet. De kan även kontrollera så att golvets temperatur inte sjunker under 16 grader.

Om det är så att temperaturen är otillräcklig reduceras hyran vid de månaderna då man inte fullt kunde njuta av lägenheten på grund av kylan eller hettan. Med andra ord är det möjligt att få ersättning om temperaturen inte ligger på den nivån som den ska. Det är styrelsen eller hyresvärden som har ansvaret för optimal inomhustemperatur i lägenhet, så tveka inte att tala med hen om någonting är fel. Ha i åtanke att hela lägenheten måste ha fel temperatur för att få ersättning – inte bara ett rum.